17 Aralık 2012 Pazartesi

Soğuk ve Beyaz Kış Gecelerinin, Siyah ve Sert Birası: Bira Atöyesi K.3 Irish Stout

Hangi bira sever soğuk kış günlerinde eve gelip şöyle kavrulmuş arpa kokusunun, kahve tatlarının olduğu bir bira içmek istemez ki? Biz de öyle düşündük ve Atölyemizin 3. kit birasını bir Stout olarak üretmeye karar verdik.

Bira Atöyesi K.3 Irish Stout: Soğuk ve Beyaz Kış Gecelerinin, Siyah ve Sert Birası.  

Dostlarımızın çoğu 'Siz ne yapıyorsunuz?' diyor, takip etmekte zorlanıyor. Açıkçası biz de takip etmekte zorlanır olduk,haftamızı fermenterdeki biranın şişeleneceği güne, yeni yapılacak biranın tarihine göre ayarlar olduk. Çünkü her adım önemli ön hazırlıklar gerektiriyor.

O zaman ne yaptığımızı kısa tekrar hatırlatalım: Amacımız kendi emeğimizi tatmak, keyifle Bira içmek ve son dönemde değişmeye başlamasına rağmen bir Lager (daha da net söylemek gerekirse Pilsner) hegamonyası altında olan ve çeşidin az olduğu Türkiye pazarında kendi biralarımızı içmek, farklı tatlar yakalamak.

(''Devamı'' butonunu tıklamanız yazının devamına ulaşmanızı sağlayacaktır..) 

Şu ana kadar 4 Kit versiyon, 2 Malt bira üretimi gerçekleştirdik. 2. Malt biramız bu hafta içi, 4. Kit biramız ise haftasonu şişelenecek. Bunları ayrı yazılarda tek tek anlatacağız. Bu yüzden bugünkü konumuza dönemlim: Irısh Stout...

Stout bir İngiliz, daha da özelleştirisek bir İrlanda birası. Guinnes'i bilirsiniz. O işte. Biramızın türü Stout.. Stout ise aslında Porter türü biraların daha güçlü olanı. Stout 'Strong' demek.

Porter zamanında ingiliz liman işçilerinin içtiği Siyah, sert ve nispeten yüksek alkollü bir bira türü. Bu yüzden adı 'Porter' (Port liman demek). Bilindiği kadarıyla da yüksek adette ihraç edilen ilk bira. Amerika kıtasına göç eden ingilizlerin talepleri ile okyanusların ötesine gönderilen bu bira türü diğer biralardan görüntü olarak direkt olarak ayrılıyor. Bir kitapta okumuştum, bir biranın Porter mı, Stout mu, olduğunu ayırt edemezsiniz ama o kesinlikle siyah olanı :).

Zamanla yumuşak stoutlar, yine aynı şekilde sert porter'lar yapıldığı için bu biralar biraz yer değiştirmiş durumda. Ama güzel bira içerken umurumuzda olan ilk şey türü değil aldığımız zevktir. Bu yüzden çok takılmamak ve keyfine varmak lazım.

Her birada biraz daha öğreniyor ve kendimizi, geliştiriyoruz. Şişeleme bu sefer çok daha iyi oldu. En büyük değişiklik ise kendi özgün tasarımımız logomuzu ilk olarak bu birada kullandık. Bir süre de biralarımızda İstanbul'un simgelerine yer vermeye karar verdik..

Biralarımız şişede olgunlaştığı için yıllanabiliyor ve yıllandıkça kalitesi artıyor. Dolabımda kendi yapımım 4 farklı bira, özel etiketleri ile duruyor ve adetleri her geçen gün artıyor. Ne keyif ama!

Önümüzde yine Türkiye'de olmayan bira üretimleri, kendi reçetelerimiz ile üretimler var. Hepsini sizlerle paylaşacağız. 

BİRA ATÖLYESİ

NOT: Yazı http://biraatolyesi.blogspot.com/ adresinde de yayınlanmıştır.

Resimler:

Şişeleme Öncesi Hazırlıklar

 Şişeleme artık Daha Düzenli ve Hızlı
 Tüm şişeleri tek tek etiketliyoruz.
 Yeni lgomuz içimize sindi..
Karşınızda Bira Atölyesi K.3 Irish Stout

 Karşınızda Bira Atölyesi K.3 Irish Stout
 3'e bölünecek olan üretimimiz.
Gün sonunda yorgun ama mutluyuz..

2 yorum:

  1. tebrıkler tadım şişelerini bekliyorum.
    B.E

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Beerader den de takip ediyordum yazdıklarınızı. Her ne kadar kara kartal ı tutmasam da en çok saygı duyduğum takımı ve biranın bloğunu biraraya getirdiğiniz için takdir ediyorum sizi. yaptığıız biraları gördükçe imreniyorum size. keşke istanbul da olsaydım dedirtiyosunuz insana. merak ettiğim hususlar:
    1. ankara da evde bira yapımı ile uğraşan kanka, panpa, eş-dost var mı bilgi edinebileceğim?
    2. bi yazınızda almanya dan bira yapım kiti vb. bişeyler aldığınızdan bahsetmiştiniz ama detaylı bilgi yoktu.ben de evde bira yapmak istiyorum ama bilgim yetersiz.
    yaptıklarınıza ve yazdılarınıza sonsuz saygı duyduğumu yeniden belirtmek isterim.

    YanıtlaSil